wtorek, 11 listopada 2014

Herbata - właściwości



Zielona herbata - 
- Pierwsze parzenie  - 2-3 min - teina nie wiąże się z garbnikami - orzeźwia i pobudza
- Drugie przenie - działa uspokajająco
- Zielona herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych. 
- Obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, zmniejsza ryzyko występowania chorób serca.
- Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne
- Bogata w witaminy C E B i sole mineralne, oraz garbniki.
- Garbniki zapobiegają nowotworom.
- Pobudza działania pęcherza moczowego (przyspiesza wydalanie toksyn)
- Wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm
Czarna herbata - 
- Zawiera dużo teiny, dzięki temu działa pobudzająco
- Czarna herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych. 
- Obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, zmniejsza ryzyko występowania chorób serca. - Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne
- Zmniejsza wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.
Czerwona herbata - 
- wzmacnia odporność 
- obniża poziom cholesterolu 
- oczyszcza organizm z toksyn 
- zawiera wiele dla zdrowia składników tj:garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. 
Biała herbata - 
- Posiada silne działanie antyoksydacyjne i antymutagenne. 
- Bogate źródło witaminy C oraz kofeiny. 
- Jest to dobra alternatywa dla kawy - podobnie pobudza, redukuje napięcie i stresy.

 

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za odwiedziny. ;)
Możesz liczyć na rewanż z mojej strony ;)