Zielona herbata -
- Pierwsze parzenie - 2-3 min - teina nie wiąże się z garbnikami - orzeźwia i pobudza
- Drugie przenie - działa uspokajająco
- Zielona herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
- Obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, zmniejsza ryzyko występowania chorób serca.
- Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne
- Bogata w witaminy C E B i sole mineralne, oraz garbniki.
- Garbniki zapobiegają nowotworom.
- Pobudza działania pęcherza moczowego (przyspiesza wydalanie toksyn)
- Wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm
Czarna herbata -
- Zawiera dużo teiny, dzięki temu działa pobudzająco
- Czarna herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
- Obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, zmniejsza ryzyko występowania chorób serca. - Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne
- Zmniejsza wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.
Czerwona herbata -
- wzmacnia odporność
- obniża poziom cholesterolu
- oczyszcza organizm z toksyn
- zawiera wiele dla zdrowia składników tj:garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C.
Biała herbata -
- Posiada silne działanie antyoksydacyjne i antymutagenne.
- Bogate źródło witaminy C oraz kofeiny.
- Jest to dobra alternatywa dla kawy - podobnie pobudza, redukuje napięcie i stresy.
Uwielbiam herbaty, to mój napój numer 1
OdpowiedzUsuń