poniedziałek, 13 października 2014

Odkrycie kulinarne - Kokosowa Panna Cotta

Minął 2 tydzień października i przyszła pora na drugie zadanie z projektu Różowej Klary.
O czym mowa ... dla tych co nie śledzą mojego bloga na bieżąco biorę udział w projekcie "Październik w słowach". 
Więcej można przeczytać tutaj


Kokosowa Panna Cotta
Galaretka z granatem:
 2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 /3 łyżki ciepłej wody
1/4 szklanki (60 ml) soku z granatu  (ja użyłam soku z 2 szt).
2 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu (można, jednak ja je odpuściłam)
2 łyżki cukru brązowego lub tego czego używacie do słodzenia.
Kokosowa Panna Cotta:
1 łyżka żelatyny w proszku
2 łyzki ciepłej wody
• 400 ml śmietanki kremowej UHT 30% (kupiłam 36% bo innej nie było)
1/2 szklanki (80 g) cukru pudru ( dałam mniej 1/3)
1/2 szklanki (40 g) wiórków kokosowych dobrej jakości ( w moim przypadku wiórki które zrobiłam sama! ) 


Przygotowanie filizanek/miseczek
Porcja na 5 filizanek, psiknietych min oliwa aby później łatwo bylo wyjac. 
Galaretka
Granaty rozdrabniamy, miąższ miksujemy.  Przeciskamy przez sito. Rozrabiamy żelatynę w 2 lyzkach gorącej wody. Przestudzimy. Sok z granatu wstawiamy na mały ogień, dodajemy cukier, ziarenka, (pilnować żeby się nie zagotowało) do rozpuszczenia cukru. Łączymy z rozrobioną żelatyną. Rozlewamy do wcześniej przygotowanych filizanek na 1/3-1/4 wysokości. Odstawiamy do ściągnięcia. 
Krem
Rozrabiamy żelatynę z wodą. Do rondelka wlać śmietanę, dodajemy cukier i wiórki. Na małym ogniu mieszać aż cukier się rozpuści (nie zagotować). Dodać żelatynę i chwilę mieszać. Ostudzić i wlać do filiżanek na zastygniętą już galaretkę. Zostawić do zastygnięcia. 

Wyjmujemy po zastygnięciu, gdy nie chce wyjść można nożem objechać boki, łatwiej nam się wysunie.




9 komentarzy:

  1. Miłego Nowego Tygodnia.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! :) wygląda smakowicie.. :) zapraszam też do mnie www.healthysportlife.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam panna cottę, ale nigdy nie wpadłam na to żeby zrobić ją z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja pierwsza panna cotta ;) wpadłam na podobny przepis w necie i przerobiłam wg siebie.
      Uważam że za mało czasu spędzam w kuchni ;)

      Usuń
  5. przyjaciółka uwielbia panna cotte, więc muszę jej zrobić, bo przepis super się zapowiada:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była przepyszna polecam! Myślę kolejnym razem dodać jeszcze serek mascarpone do białej warstwy i zrobić różne kolory galaretek ;) samemu, nie kupne. ;)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny. ;)
Możesz liczyć na rewanż z mojej strony ;)