Minął 2 tydzień października i przyszła pora na drugie zadanie z projektu Różowej Klary.
O czym mowa ... dla tych co nie śledzą mojego bloga na bieżąco biorę udział w projekcie "Październik w słowach".
O czym mowa ... dla tych co nie śledzą mojego bloga na bieżąco biorę udział w projekcie "Październik w słowach".
Więcej można przeczytać tutaj
Kokosowa Panna Cotta
Galaretka z granatem:
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 2 /3 łyżki ciepłej wody
• 1/4 szklanki (60 ml) soku z granatu (ja użyłam soku z 2 szt).
• 2 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu (można, jednak ja je odpuściłam)
• 2 łyżki cukru brązowego lub tego czego używacie do słodzenia.
Kokosowa Panna Cotta:
• 1 łyżka żelatyny w proszku
• 2 łyzki ciepłej wody
• 400 ml śmietanki kremowej UHT 30% (kupiłam 36% bo innej nie było)
• 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru ( dałam mniej 1/3)
• 1/2 szklanki (40 g) wiórków kokosowych dobrej jakości ( w moim przypadku wiórki które zrobiłam sama! )
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 2 /3 łyżki ciepłej wody
• 1/4 szklanki (60 ml) soku z granatu (ja użyłam soku z 2 szt).
• 2 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu (można, jednak ja je odpuściłam)
• 2 łyżki cukru brązowego lub tego czego używacie do słodzenia.
Kokosowa Panna Cotta:
• 1 łyżka żelatyny w proszku
• 2 łyzki ciepłej wody
• 400 ml śmietanki kremowej UHT 30% (kupiłam 36% bo innej nie było)
• 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru ( dałam mniej 1/3)
• 1/2 szklanki (40 g) wiórków kokosowych dobrej jakości ( w moim przypadku wiórki które zrobiłam sama! )
Przygotowanie filizanek/miseczek
Porcja na 5 filizanek, psiknietych min oliwa aby później łatwo bylo wyjac.
Porcja na 5 filizanek, psiknietych min oliwa aby później łatwo bylo wyjac.
Galaretka
Granaty rozdrabniamy, miąższ miksujemy. Przeciskamy przez sito. Rozrabiamy żelatynę w 2 lyzkach gorącej wody. Przestudzimy. Sok z granatu wstawiamy na mały ogień, dodajemy cukier, ziarenka, (pilnować żeby się nie zagotowało) do rozpuszczenia cukru. Łączymy z rozrobioną żelatyną. Rozlewamy do wcześniej przygotowanych filizanek na 1/3-1/4 wysokości. Odstawiamy do ściągnięcia.
Krem
Granaty rozdrabniamy, miąższ miksujemy. Przeciskamy przez sito. Rozrabiamy żelatynę w 2 lyzkach gorącej wody. Przestudzimy. Sok z granatu wstawiamy na mały ogień, dodajemy cukier, ziarenka, (pilnować żeby się nie zagotowało) do rozpuszczenia cukru. Łączymy z rozrobioną żelatyną. Rozlewamy do wcześniej przygotowanych filizanek na 1/3-1/4 wysokości. Odstawiamy do ściągnięcia.
Krem
Rozrabiamy żelatynę z wodą. Do rondelka wlać śmietanę,
dodajemy cukier i wiórki. Na małym ogniu mieszać aż cukier się rozpuści
(nie zagotować). Dodać żelatynę i chwilę mieszać. Ostudzić i wlać do
filiżanek na zastygniętą już galaretkę. Zostawić do zastygnięcia.
Miłego Nowego Tygodnia.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWzajemnie :)
UsuńWygląda obłędnie! Jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam!!!
UsuńSuper przepis! :) wygląda smakowicie.. :) zapraszam też do mnie www.healthysportlife.pl
OdpowiedzUsuńuwielbiam panna cottę, ale nigdy nie wpadłam na to żeby zrobić ją z kokosem :)
OdpowiedzUsuńTo moja pierwsza panna cotta ;) wpadłam na podobny przepis w necie i przerobiłam wg siebie.
UsuńUważam że za mało czasu spędzam w kuchni ;)
przyjaciółka uwielbia panna cotte, więc muszę jej zrobić, bo przepis super się zapowiada:D
OdpowiedzUsuńByła przepyszna polecam! Myślę kolejnym razem dodać jeszcze serek mascarpone do białej warstwy i zrobić różne kolory galaretek ;) samemu, nie kupne. ;)
Usuń