wtorek, 6 września 2016

Jabłecznik


1 margaryna Kasia
1 szkl. cukru pudru
2 szkl. mąki
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
troszeczkę mleka
jabłka
galaretka
margaryna + bułka tarta do posypania formy


Łączymy ze sobą (ucieramy, miksujemy) margarynę, cukier, mąkę, jaja i proszek. Jeśli masa jest dość gęsta można dodać troszkę mleka. (konsystencja powinna dać się zmiksować jednak nie być lejąca).
Jabłka zetrzeć lub pokroić na drobne kawałki, gotować na małym ogniu. Gdy zrobią się miękkie dodać galaretkę dobrze wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
Można także skorzystać ze spiżarnianych jabłek, co w tym momencie ja robię.

Przygotowujemy blachę, smarujemy margaryną, posypujemy bułką.
Wykładamy 3/4 ciasta, (moja konsystencja idealna jest do nakładania łyżką, nie da się jej rozlać).
Na to wykładamy jabłka. Na wierzch delikatnie rozsmarowujemy resztę ciasta. Aby wygodniej się rozsmarowało można dodać jeszcze troszkę mleka. (czym więcej mleka ciasto jest bardziej delikatne, mimo to lepiej nie przesadzić. )
I do piekarnika 180 C - 35 min
Czas przygotowania 30 min
W sumie - Godzinka i jabłecznik mamy gotowy!

Smacznego :)